Wednesday, January 5, 2011

Resepi

as'mualaikumWBT..
sudu suke masak..makan...hihikhik...
cite2 nk jd chef..tp tinggal angan2 jenin jer..=D
jd food technology pon ok la kan...

disini ade beberapa resepi yg simple2 ajer nk share ngn u olwz,,

GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN ---------> my favourite...orang pahang katekan..nenek ajar ni..

Bahan2 :  
  • 2 ekor Ikan patin potong (yg best sungaila)
  • 20 biji cili padi (ikot suke pedaz)
  • kunyit hidup (besar ibu jari)
  • garam kasar /halus (sesedap rase)
  • 1-2 sudu beras ditumbuk halus (untuk pekatkan kuah)
  • 4tangkai daun kesom
  • 4-5 sudu besar tempoyak (nak lg ngancam bubuh byk sikit)


Cara2 memasak:

- bersihkan ikan.kalo nk ilang hanyir  basuh dengan air asam jawa dan bilas.
- tumbuk cilipadi+garam kasar+ kunyit hidup sekali.
- masukkan bahan ditumbuk dalam periuk.
- masukkan air dalam 4cawan + tempoyak dan gaulkn seme dalam periuk.
-letak atas api dengan api sederhana.masukkan daun kesom.
-apabila kuah dah pekat n menggelegak,masukkan ikan
-masukkan beras yg dah tumbuk tadi dalam periuk untuk memekatkan kuah..kalo dah pekat xpayahla..
- jangan beria kacau nti ikan hancur..
-biarkan menggelegak dalam 10-15mint..dah masakla..
- rase,xcukup masin tambah la lg=D

 tips2 :

# kalo nak bubuh timun cina pon boleh letak mase kuah dah nak mengelegak..
#mase masakkan kuah tu api biar sederhana or perlahan so kuah akan pekat n mesra.
# kadg2 ade tempoyak yg terlampau masam n ade yg manis sgt ,nak sedap campurkan kdua2nyer..
#kalo tempoyak tu masam,letakkan gula sedikit kedalam kuah k..

SELAMAT MENCUBE....









 

1 comment:

  1. sedapnyer....uwaaa....nak gulai.....
    nk ikan patin.....
    yummi2!!!

    ReplyDelete